Tomáš Petrů

Toy Box v NODu : barvou proti šedi každodennosti

19. 02. 2009 10:57:08
-= díky za každý výkřik, který nezanikne v tichu =-
18.2.2009 (18:00) - 19.2.2009 (1:00) CR - Praha - experimentální prostor NOD
http://nod.roxy.cz/ pozvánka



Když jsem se včera, kolem osmé hodiny večerní konečně dostal do Experimentálního Prostoru Nod, byl jsem mile překvapený, jak kdysi nevzhledná betonová kostka prohlédla, přecejenom jsem tam už nějaký čas nebyl. Hezký, čistě působící bar ve světlých, nijak rušivých tónech je příjemným knontrastem k všem těm místům vymalovaným na červeno a oranžovo, kterých je posledních několik let spousta. To, že člověk může v galerii kouřit je v době útlaku kuřáků taky příjemné.
Ale dost k Nodu jako takovému.

Druhým překvapením byl pro mě počet lidí, kteří postávali a posedávali snad na každém volném místě, co jen se jich našlo. A směsice ty byla v pravdě různorodá, jako když pejsek s kočičkou vařili dort, od pankáčů a sqatterů, přes běžné vysokoškoláky až po černě obrýlené havrany intelektuálské gardy. Pokud byl někde nějaký novinář nebo fotograf, zřejmě jsem jej přehlídnul, což možná naznačuje, že Toy_Box je stále ještě především udnerground i přes články například v Respektu (link na článek, obsahující i některé komixy).

Pokud se konal nějaký proslov ke komixům a malovánkám drobné slečny Toy Box, bohužel jsem jej nestihnul, nicméně myslím, že ani nebyl nijak zvlášť potřeba, protože comixy a asambláže mluví za sebe. A k tomu jsou zřejmě určeny.
Punkovou poetikou vykládají příběhy o zbytečném útlaku normálních lidí světem paneláků, revizorů a nepochopitelných bludišť nezájmu.
Formu noir detektivky vypráví příběhy o drogách a jejich uživatelých tak, jak opravdu jsou. Bez příkras a varování, každodenně. Každodennost se odráží ve výkřicích zoufalství nad kostkami paneláků.
Konkrétní protest, proti neosobnímu rozhodování ve věcech tak osobních, jakým je výchova dítěte.
Barevná bolest intenzivní lásky.
Vesele depresivní strypy kostky cukru.
Dokument o Íránském grafitti. První a osamocená barva.
Toy_Box se vyjadřuje ke všemu, co se týká mladého člověka žijícího ve světě ve kterém žijeme my všichni.
Proto se vyjadřuje k pózám pózou, proto se vyjadřuje na ulicích, možná proto se vyjadřuje populární směsicí stylů.
Toy_Box má co říct a říká to formou, která spojuje intelektuální anarchysty, nespokojence, pozéry, kritiky i lidi, kteří se chtějí jen bavit.
Dokument i politika ulice.
Díky za výstavu, díky za všechny ty lidi, které přivedla na jedno místo. Díky za každý výkřik, který nezanikne v tichu, jen tak dál.

Samozřejmě taky dík za muziku a video projekci, obojí pobavilo.
Autor: Tomáš Petrů | karma: 9.71 | přečteno: 966 ×
Poslední články autora